Ενημερώσου τώρα: +30 210 3002400 (Ελλάδα) +357 22 008365 (Κύπρος) |info@id-studies.gr

..Γράφει ο Βασίλειος Ζουναρέλης ,

Συχνά ακούμε από κοντινά μας πρόσωπα , κυρίως  φίλους, συγγενείς ή και συναδέλφους  στο χώρο εργασίας μας, ότι εχθές / προχθές ή και σήμερα, πριν από λίγο, τους συνέβη μία  αληθινή καταστροφή! Το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην υγεία τους , οπότε με μια δόση άγχους ή τάχα ενδιαφέροντος (αν δεν χαιροκακούμε και λίγο ) ρωτάμε, τι έπαθες που χτύπησες; Τα παιδιά στο σπίτι καλά; Σε ποιο νοσοκομείο τον πήγαν;

Αυτοί λοιπόν, αν δε συνειδητοποιήσουν ότι καταλάβαμε κάτι λάθος , μπορεί να αγχωθούν περισσότερο οπότε να νομίσουν πως κάτι ξέρουμε παραπάνω γι αυτούς που αυτοί δε το ξέρουν , οπότε από το “χαλασμένο τηλέφωνο” αυτό θα ‘μαστε ευτυχείς αν όντως δε μεταβούμε σε κάποιο νοσοκομείο!

Το γεγονός όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, προσφιλείς ή μη αντιμετώπισαν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση η οποία μπορεί να ναι αρκετά δυσκολότερη απ όσο φανταζόμαστε και ταυτόχρονα  ικανή να επηρεάσει τη ζωή τους, είτε σε ιδιωτικό  είτε κι επαγγελματικό βίο! Για να μη σας κρατώ όμως άλλο σε αγωνία κι απαριθμούμε διάφορες “συμφορές ” που μπορεί να χουν συμβεί ας πάμε κατευθείαν στο “ψητό”  του σημερινού μας θέματος προς ανάλυσης. Είναι η δυνατότητα που έχουμε να προστατεύουμε, τις ηλεκτρικές μας συσκευές από μια απρόβλεπτη βλαπτική κατάσταση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγω στις απότομες μεταβολές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα ΣΗΕ ( Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας ) ανεξάρτητα απο το μέγεθός του, το οποίο το χαρακτηρίζει η ισχύς που περιγράφει τη λειτουργία του, εχει κι αυτό το δικό του “χαρακτήρα”, δηλαδή δε μπορούμε να παραβιάζουμε την ομαλή λειτουργία του ή να την  διακόπτουμε απότομα χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις προδιαγραφές του καθώς και τις οδηγίες του κατασκευαστή! Όσο μεγαλύτερης ισχύος είναι μια συσκευή ή όσο “λεπτεπίλεπτη” δουλειά κάνει τόσο πιο ευαίσθητο καθίσταται στις μεταβολές αυτές , έως και στον απότομο τερματισμό της τροφοδότησής του!

Μερικά παραδείγματα από “κρίσιμα ” φορτία όπως τα λέμε στην τεχνική ορολογία, μπορεί να είναι ένα Ιατρικό μηχάνημα σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο ή νοσηλευτικό ίδρυμα,( ιδιαίτερα τέτοιου είδους μηχανήματα από τα οποία  μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο  μια ανθρώπινη ζωή ),είτε ένας  κεντρικός υπολογιστής  server ενός  οργανισμού. Βεβαίως κάτι πιο κοντινό σε μας είναι οι οικιακές μας συσκευές , το ψυγείο , η τηλεόραση ,το lap top μας κτλπ.

Πόσες φορές,  ενθυμούμενοι τα φοιτητικά μας χρόνια ,με τις ατελείωτες εργασίες για διάφορα μαθήματα δεν νιώσαμε να χάνεται ο κόσμος κάτω απ τα πόδια μας όταν ξαφνικά την ώρα που ολοκληρώναμε την εργασία μας μπροστά στον υπολογιστή, κοβόταν το ρεύμα οπότε ο κόπος μας πήγαινε πραγματικά χαμένος; Στη δουλεία μας, μία αναφορά για τον προϊστάμενο μας την τελευταία στιγμή ακυρωνόταν μ απρόβλεπτες  επαγγελματικές επιπτώσεις ..

Κάτι τέτοια “κενά” ήρθε να καλύψει-θα έλεγα να επιλύσει η τεχνολογία, κατανοώντας τις ανάγκες της κοινωνίας ,που είτε για λόγους σοβαρούς (Ιατρικά μηχανήματα που είπαμε ) , είτε για λόγους ευρύτερης σημασίας ,δημιούργησε συσκευές οι οποίες να απομακρύνουν κινδύνους σαν αυτούς που ίσως γλαφυρά, περιγράψαμε πιο πάνω. Κάπως έτσι λοιπόν εμφανίστηκαν στη ζωή μας τα συστήματα αδιάλειπτης παροχής ενέργειας, γνωστά με τον διεθνή τεχνικό όρο UPS, αρχικά των λέξεων Uninterruptible Power Supply. Αποστολή ενός UPS είναι να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Πολλές φορές ασφαλίζει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες από υπερτάσεις ή χαμηλές τάσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις “φιλτράρει” τις αρμονικές του  ρεύματος όπως λέμε αποκλείοντας μεγάλες συχνότητες (αιχμές όπως λέμε) επιτρέποντας να περάσουν ηλεκτρικά σήματα μόνο θεμελιώδους συχνότητας (50 Hz – 60 Hz) στην οποία λειτουργούν οι συσκευές μας. Όπως νομίζω είναι προφανές τα UPS διαφέρουν σε μέγεθος, από κάποια μικρά που μπορούν να υποστηρίξουν έναν οικιακό υπολογιστή (200VA) έως πολύ μεγάλου μεγέθους με δυνατότητα να τροφοδοτήσουν ολόκληρους server (Με ισχύ μερικά KVA).

Σχήμα 1  Συστήματα  UPS για μικρά οικιακά φορτία /συσκευές

Σχήμα 1.2  Συστήματα  UPS για μεγάλα ηλεκτρικά φορτία είτε συσκευές  νοσοκομείων είτε βιομηχανικών διατάξεων

Έτσι ένα UPS αυτό που κάνει είναι σε περιστάσεις που παρουσιάζεται ανωμαλία στην τροφοδότηση της συσκευής μας ή ευρύτερα της διατάξεως μας , να παρέχει την αναγκαία ποσότητα  ηλεκτρικής ενέργειας  επί ενός χρονικού εύρους κατά το οποίο τη “σκυτάλη ” θα πάρει μια εναλλακτική  βοηθητικής παροχή ενέργειας ,όπως είναι μια εφεδρική  γεννήτρια, ή ορισμένα άλλα ενεργειακά συστήματα παροχής ενέργειας , μέχρι την αποκατάσταση της λειτουργίας του κύριου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας , ή αν το προτιμάται όπως λέμε λαϊκά, μέχρι  να έρθει το ρεύμα.

Απ την άλλη στο σπίτι μας που δε συναντούμε γεννήτριες ή κάποια άλλη εναλλακτική ενεργειακή πηγή, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε το χρόνο να διακόψουμε ομαλά τη λειτουργία των συσκευών μας-να σώσουμε τα δεδομένα στον υπολογιστή μας-  οπότε θα αποτρέψουμε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα , είτε μια σοβαρή βλάβη , είτε μια απώλεια δεδομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και μπείτε σε κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή σε πρόγραμμα!
Εγγραφή
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και μπείτε σε κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή σε πρόγραμμα!
Εγγραφή