Ενημερώσου τώρα: +30 210 3002400 (Ελλάδα) +357 22 008365 (Κύπρος) |info@id-studies.gr

Ήρθε η άνοιξη και μαζί της ξυπνάει όλη η φύση! Και όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη!

Αρχίζουν να  κάνουν την εμφάνιση τους τα κουνούπια, οι ψύλλοι, τα  τσιμπούρια ακόμα και τα φίδια και φυσικά αρχίζει να αιωρείται γύρη και σκόνη που είναι υπαίτιες ενοχλητικών αλλεργιών τόσο στον άνθρωπο όσο και στους τετράποδους φίλους μας.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία είναι οι ιδανικές συνθήκες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τον τσιμπουριών, τα οποία μπορεί να μας αιφνιδιάσουν και να εμφανιστούν ξαφνικά σε μεγάλους αριθμούς πάνω στο ζώο μας. Τα τσιμπούρια μπορούν να  προκαλέσουν  αναιμία και ερεθισμό στο ζώο όπως επίσης  μπορούν να τους μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες π.χ. η ερλιχίωση. Η χρήση αμπούλας ή ειδικού σπρέι ή ενός καλού ποιοτικώς αντιπαρασιτικού κολάρου είναι απαραίτητη ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες. Θα βοηθούσε σημαντικά και ο ψεκασμός των κλουβιών και του γύρου χώρου.

Οι ψύλλοι «κυκλοφορούν» όλο το χρόνο  αλλά όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως λόγω κλιματολογικών συνθηκών αυξάνονται και πληθύνονται και αυτοί με την σειρά τους την άνοιξη. Τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν είναι πολυάριθμα και σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά. Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα τσιμπούρια. Με την χρήση αμπούλας ή ειδικού αντιπαρασιτικού σπρέι ή με ένα καλό ποιοτικώς αντιπαρασιτικό κολάρο.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας τα κουνούπια και οι σκνίπες αρχίζουν τις πτήσεις τους . Δυστυχώς για εμάς αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. Με το τσίμπημα τους  μπορούν να μεταδώσουν στο σκύλο μας δυο πολύ σοβαρές ασθένειες: την διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) και την λεισμανίαση (καλαζάρ).  Για να προφυλάξουμε το ζωάκι μας, μπορούμε να το ψεκάσουμε με ειδικό σπρέι.

Θα πρέπει να γίνει αναφορά και στα φίδια τα οποία την άνοιξη ξυπνούν από την χειμερία νάρκη τους και μπορεί σε κάποια βόλτα με το σκύλο μας να τα συναντήσουμε, ιδιαίτερα αν συνηθίζουμε να κάνουμε βόλτα στην ύπαιθρο. Το δάγκωμα του φιδιού είναι επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Το ζώο θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να προσκομιστεί σε κτηνίατρο και να του χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή.

Τέλος δεν πρέπει να λυσμονούμε τις ενοχλητικές για όλους μας αλλεργίες. Οι αλλεργίες  είναι αποτέλεσμα αλλεργιογόνων (γύρη, σκόνη)  που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μια αλλεργική κατάσταση μπορεί να προκαλέσει  αναπνευστικά ή δερματικά προβλήματα στο ζώο μας. Η καλύτερη πρόληψη είναι να αποφεύγεται η βόλτα σε ανθισμένα χωράφια ή κήπους με πολλά άνθη.

  • Αγγελική Φράγκου – Καθηγήτρια Κτηνιατρικής
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και μπείτε σε κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή σε πρόγραμμα!
Εγγραφή
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και μπείτε σε κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή σε πρόγραμμα!
Εγγραφή