Ενημερώσου τώρα: +30 210 3002400 (Ελλάδα) +357 22 008365 (Κύπρος) |info@id-studies.gr

Αυτοματισμοί και φώτα στην καθημερινότητά μας..

Γράφει ο Βασίλης Ζουναρέλης

Όταν ο άνθρωπος εξέλισσε τα όπλα του για να μπορεί να κυνηγά καλύτερα και δια μέσου αυτού να βελτιώσει τους όρους της επιβίωσής του, έτσι θα λέγαμε ότι από τα πρώιμα στάδια του ανθρώπινου βηματισμού πάνω στη γραμμή της ιστορίας, μπήκαν μέσα του τα ερεθίσματα της εξέλιξης –της υποτυπώδους τεχνολογικής προόδου! Μπορεί βέβαια τα πρώτα του βήματα να προκαλούν ίσως σε μας το γέλωτα ή και την ειρωνεία, όμως για την εποχή ήταν σημαντικά, διότι προσέφεραν ένα έργο-ένα τελικό αποτέλεσμα , κάτι που πριν δεν υπήρχε!

Έτσι αιώνες πριν όταν ο Γουτεμβέργιος ( https://el.wikipedia.org/wiki/Γουτεμβέργιος), ανακάλυψε την τυπογραφία, ουσιαστικά για την εποχή του έκανε επανάσταση στον τομέα της συγγραφής καθώς έφτιαξε το πρώτο “αυτόματο”  μηχάνημα γραφής! Ο πρώτος λοιπόν αυτοματισμός που διευκόλυνε μια ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν πια γεγονός!

Σαφώς λοιπόν η τεχνολογία προχώρησε ,έφτιαξε μικρά και μεγάλα δημιουργήματα που όλα όμως είχαν το ίδιο παρονομαστή, την εξυπηρέτηση / διευκόλυνση του ανθρώπου! Για τις “μεγάλες” εφευρέσεις εχουμε ακούσει πολλά και νομίζω πως θα σας κουράσω αν αναφερθώ κι γω σ αυτές! Ας δούμε τις μικρότερες και κάπως “αδικημένες” για τις οποίες και πιθανόν να αγνοούμε τον τρόπο που δουλεύουν!

Έτσι λοιπόν το θέμα μας σ αυτή την ευκαιρία που θα χουμε, θα είναι ένας αυτοματισμός που χει να κάνει με το..φως! Αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο ανάβουμε τα φώτα μας στην πολυκατοικία ή τον χώρο δουλείας μας, από τον αυτόματο κλιμακοστασίου όπως είναι ευρέως γνωστός!

Πρόκειται για μια διάταξη ( ηλεκτρική συνδεσμολογία / κύκλωμα) με το οποίο ελέγχουμε το φωτισμό σε κοινόχρηστους χώρους, (στην πολυκατοικία όπως προανέφερα ή σ άλλους συναφείς χώρους) ώστε να έχουμε φωτισμό όταν πρόκειται να μετακινηθούμε με ασφάλεια σε στιγμές που το πραγματικό/ φυσικό φως δεν επαρκεί!

Πως πετυχαίνουμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο ;  

Στο ερώτημα που θέσαμε η απάντηση είναι σαφής κι απλή, ότι δηλαδή είναι ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο! Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα υλικά / στοιχεία με τα οποία “χτίζουμε” τον αυτοματισμό μας!

Χρησιμοποιούμε ένα στοιχείο ράγας όπως λέμε, δηλαδή εξάρτημα που τοποθετείται σε ηλεκτρικό πίνακα (χρησιμοποιεί μια θέση στη ράγα του πίνακα ) κι ονομάζεται αυτόματος κλιμακοστασίου.

Σχήμα 1.1 Αυτόματος κλιμακοστασίου διαφόρων εταιριών & ειδών..

Στα στοιχεία πο χρειαζόμαστε ακόμα θα πρέπει να προστεθούν και ένα πλήθος από πιεζόμενες επαφές με επαναφορά ,γνωστές ως μπουτόν όσα και τα σημεία από τα οποία θέλουν να ενεργοποιούμε το φωτισμός μας!


Σχήμα 1.2 Μπουτόν κλιμακοστασίου διάφορων εταιριών

Τώρα πώς όλα αυτά δουλεύουν μαζί;

Αυτό που θέλουμε εμείς είναι κάθε φορά που θα κινηθούμε σ ένα κοινόχρηστο χώρο και μόνο τότε , επιθυμούμε την ενεργοποίηση του φωτισμού και φυσικά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα έχουμε μετακινηθεί στο σημείο που ενδιαφερόμαστε. Έτσι ενδιαφερόμαστε να υπάρξει μια διάταξη η οποί θα ενεργοποιηθεί και παραμείνει ενεργεί για χρονικό διάστημα που θα έχουμε ορίσει εμείς ( ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος έχει ήδη ρυθμίσει)! Αυτό γίνεται από το στοιχείο αυτόματος κλιμακοστασίου το οποίο και βλέπουμε τη μορφή του στο σχήμα 1.1 ..

Όταν εμείς πατάμε ένα μπουτον τότε κλείνει κύκλωμα , όπως λέμε στην τεχνική  γλώσσα κι ενεργοποιείται ο αυτόματος κλιμακοστασίου και παραμένει ενεργός για χρόνο t=0..Κ λεπτά , όπου Κ ο αριθμός που θέσαμε στη διάταξη. Έτσι ο αυτόματος μας,  κι αυτός με τη σειρά του ενεργοποιεί τα φωτιστικά σώματα τα οποία ελέγχει, κοινώς τη γραμμή φωτισμού που είναι συνδεδεμένη καταλλήλως σ αυτόν! Με τη χρήση της καλωδίωσης μας δημιουργούμε το τελικό κύκλωμα κι έτσι δίνουμε πνοή στο μικλρό μας δικτύωμα!

Σχήμα  2.1 Γενική ιδέα – τρόπος λειτουργίας του κυκλώματός μας

Σχήμα  2.2  Ηλεκτρολογικό σχέδιο για τη  λειτουργία του κυκλώματός μας

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του πιο πάνω κυκλώματος καλό θα είναι αν δεν είστε γνώστες, να ζητήσετε τη συνδρομή πιστοποιημένου εγκαταστάτη τεχνικού ο οποίος θα χει και την ευθύνη για την ορθή κατασκευή κι ασφαλή λειτουργία του παρόντος!

Ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το άρθρο μου , ελπίζω να  ξύπνησε μέσα σας η όρεξη να ψάξετε και να μάθετε. Θα τα πούμε πάλι, σε μια ακόμα ευκαιρία ..


Βασίλειος Ζουναρέλης καθηγητής Βιομηχανικού Εξοπλισμού κι αυτοματισμών 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και μπείτε σε κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή σε πρόγραμμα!
Εγγραφή
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και μπείτε σε κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή σε πρόγραμμα!
Εγγραφή